تغذیه شیرخواران
کودک در ابتدا در مرحله نوزادی از شیر مادر تغذیه میکند. با بزرگتر شدن او مواد خوراکی دیگر نیز به فهرست غذایی او اضافه میشود تا
زمانی که او هم مانند دیگر افراد خانواده تغذیه کند.
برخی مادران به راستی نمیدانند چه زمان میتوان کودک را با موادی غیر از شیر تغذیه کرد و حتی گاهی نوع مواد غذایی و مقدار مصرف آنها را بخوبی نمیشناسند. در این مبحث سعی شده است در مورد غذاهای کمکی در سنین معین اطلاعاتی داده شود.
شروع غذای کمکی از 6 ماه به بعد است که با فرنی آغاز میشود. بعد از فرنی، تغذیه کمکی کودک حریره بادام و پوره سیب زمینی و … است. کم کم تا یک سالگی، تنوع غذایی باعث رشد قوه چشایی کودک و کشف رنگها و مزهها و بوهای مختلف توسط او میشود. با این کار کودک قدرت انتخاب پیدا میکند و این مرحله از رشد، اهمیت بسیار زیادی دارد.
شیر مادر بهترین و کاملترین غذا برای شیرخواران زیر 6 ماه میباشد و در این دوران شیر مادر به تنهایی به علاوه قطره مولتی ویتامین (از 15 روزگی) کلیه نیازهای تغذیهای شیرخوار را تامین میکند.
غذای کمکی برای شیرخوار باید پس از 6 ماهگی شروع شود، زیرا بعد از 6 ماهگی نیازهای غذایی شیرخوار به تنهایی با شیر برآورده نمیشود و لازم است علاوه بر شیر مادر، تغذیه کودک با غذاهای نیمه جامد نیز شروع شود.
تغذیه تکمیلی علاوه بر تامین انرژی، دوران بسیار حساسی برای ایجاد عادات صحیح غذایی و استفاده از غذای سفره خانواده است. شروع تغذیه تکمیلی قبل از 6 ماهگی به دلیل آماده نبودن دستگاه گوارش شیرخوار برای پذیرش غذاهای دیگر غیر از شیر، اقدام نادرستی است.
چون دستگاه گوارش کودک هنوز تکامل نیافته و با کوچکترین آلودگی به علت عدم رعایت بهداشت امکان ابتلا به عفونتها از جمله اسهال افزایش مییابد و باعث کاهش یا توقف رشد شیرخوار میشود.
از طرف دیگر شروع زودرس تغذیه تکمیلی سبب کاهش مدت زمان مکیدن پستان مادر میشود. بعلاوه ممکن است غذای کمکی در مقایسه با شیر مادر، انرژی و مواد مغذی کمتری به کودک برساند که موجب اختلال رشد کودک و در نهایت سوءتغذیه او میشود.
همچنین زود شروع کردن تغذیه تکمیلی احتمال بروز حساسیت به بعضی از مواد غذایی را در کودک افزایش میدهد. نتیجه این که بهترین سن شروع غذای کمکی بعد از پایان ماه ششم زندگی است.
البته این به آن معنی نیست که باید دفعات شیردهی را کم کرد، بلکه باید مادر ترغیب شود هر زمان که کودک تمایل دارد شیر خود را به او بدهد و براساس سن کودک چند نوبت نیز غذای کمکی بعد از شیر مادر به او داده شود.
اگر غذای کمکی دیر شروع شود کودک تمایل خود را به خوردن غذاهای دیگر و امتحان کردن مزه و طعمهای جدید از دست میدهد. همچنین تکامل عمل جویدن به تعویق میافتد و کودک غذای دیگری جز شیر مادر و یا مایعات را نمیخورد که این خود منجر به کم غذایی، اختلال رشد و سوء تغذیه میشود.
اصولی که باید در مورد تغذیه تکمیلی رعایت شوند عبارتند از:
1 ـ مواد غذایی باید از نظر مقدار و نوع به تدریج به غذای شیرخوار اضافه شود.
2 ـ ابتدا از یک نوع غذای ساده شروع و به تدریج مخلوطی از چند نوع غذا داده شود.
3 ـ از مقدار کم شروع و به تدریج بر مقدار آن افزوده شود.
4 ـ بین اضافه کردن مواد غذایی مختلف حدود 7ـ5 روز فاصله لازم است. زیرا شیرخوار باید به یک نوع غذا عادت کند و بعد غذای جدید اضافه شود. اضافه کردن یک به یک مواد سبب میشود اگر کودک ناسازگاری به یک ماده غذایی داشته باشد شناخته شود و بتوان آن را از غذا حذف کرد. همچنین دستگاه گوارش کودک فرصت پیدا کند تا به غذا عادت کند
5 - ابتدا باید غذا رقیق تهیه شود به طوری که غلظت آن کمیبیشتر از شیر مادر باشد. سپس به تدریج بر غلظت آن افزوده شود. سفت کردن تدریجی غذا سبب یاد گرفتن عمل جویدن میشود.
6 ـ اگر در شروع غذای تکمیلی، شیرخوار به غذای خاصی بیمیل بود، نباید در خوردن آن پافشاری کرد و میتوان یک تا دو هفته آن غذا را حذف و سپس دوباره به او داد.
افزایش کلسترول خون کودکان
وقتی صحبت از کودکان است بسیاری از والدین هرگز به کلسترول فکر نمی کنند اما کلسترول بالا یکی از عوامل موثر در بیماری قلبی و سکته مغزی است و آخرین تحقیقات پزشکی نشان می دهد بیماری قلبی عروقی ریشه در کودکی دارد.
سطوح کلسترول دردوران کودکی چندان مورد بررسی قرار نگرفته بود ، اما به تازگی برخی متخصصان بر این باورند که کلسترول بالا در کودکان یک مشکل گزارش نشده مربوط به سلامت عموم است.
مطالعات انجام شده در چند سال گذشته حاکی از این است که چاقی در کودکان و مشکلات متعاقب آن ، بطور قابل ملاحظه ای افزایش یافته است. و برخی متخصصان کودک اظهار داشته اند افزایش چشمگیری در تعداد کودکانی که سطوح کلسترول خونشان نسبت به سالهای قبل بالا رفته ، مشاهده کرده اند.
بدلیل آنکه مشکلات مربوط به کلسترول بالا معمولا تا چند سال مشخص نمی شود ، برقراری ارتباط بین سلامت کودکان و کلسترول برای بسیاری ازافراد دشوار است. نابراین آگاهی والدین از میزان کلسترول فرزندشان حائز اهمیت است بویژه اگر یکی از والدین هم دچار افزایش کلسترول خون باشد.
کلسترول چیست؟
کلسترول یک ماده مومی شکل است که توسط کبد تولید می شود و یکی از لیپید ها یا چربی هایی است که بدن می سازد و برای ساختن دیواره های سلولی و تشکیل برخی هورمون ها و بافت ها بکار می رود.
بدن به اندازه کافی برای عملکرد سالم به میزان کافی کلسترول می سازد. در واقع کبد حدود 1000 میلی گرم کلسترول در روز می سازد. مابقی آن از طریق غذاهایی که می خوریم جذب می شود.
سبزیجات ، میوه ها و حبوبات کلسترول ندارند اما برخی غذاها ی با منشا حیوانی حاوی این ماده هستند: این غذاها شامل زرده تخم مرغ ، گوشت ، مرغ ، غذاهای دریایی ، محصولات لبنی تهیه شده با شیر خالص (با چربی) مانند پنیر ، شیر و بستنی هستند.
کلسترول چگونه عمل می کند؟
کلسترول به تنهایی در بدن جریان ندارد بلکه باید با پروتئین ها ترکیب شده از طریق جریان خون به محل موردنیاز انتقال یابد. کلسترول و پروتئینی که با هم همراه می شوند لیپوپروتئین نام دارد.
دو نوع لیپو پروتئین با دانسیته کم یعنی ال.دی.ال و با دانسیته بالا یعنی H.D.L در بدن وجود دارد که مهمترین انواع این ترکیب هستند. شما اغلب درمورد این دو نوع ترکیب لیپوپروتئینی زیادمی شنوید.
شامل 113 صفحه word
دانلود تحقیق تغذیه شیرخواران