کارخانجات روغن فرآیند خراسان – کاشمر در شهرک صنعتی واقع در 10 کیلومتری کاشمر در مسیر جاده ارتباطی کاشمر – مشهد است.
در این گزارش شرح کاری از فعالیت های این کارخانه آمده است.
این کارخانه قابلیت تولید روغن به هر دو صورت جامد و مایع را داراست.
شرح خلاصه ای از نحوه عملیات تولیدی
روغن خام توسط ماشین های مخصوص حمل روغن وارد کارخانه شده و پس از باسکول شدن، آزمایشگاه. این واحد نمونه ای از روغن را تحت آزمون قرار می دهد و در صورتی که روغن از نظر کیفیت در رنج استاندارد مطلوب این واحد باشد آن را به مخازن نگهداری انتقال می دهند. این کار توسط پمپ های مخصوص تخلیه انجام می گیرد.
این واحد چون قابلیت تصفیه هر نوع روغنی را داراست دارای مخازن متفاوتی است. که بسته به نوع روغن پر می شود، و بیشتر از روغن های پالم، پالم اولوئین و سویا استفاده می شود.
پس بسته باینکه چه نوع محصولی را بخواهیم (مایع یا جامد) روغن به سالن های مخصوص انتقال می یابد.
تولید روغن مایع
ابتدا روغن ذخیره شده در مخازن اصلی به مخازن واسط در سالن تولید انتقال می یابد، سپس روغن توسط سپراتور تا 90% خالص سازی می شود. این عمل با افزدون سود به خوراک و هدایت آن به سپراتوری که با دور بالا عمل می کند انجام می گیرد. در ادامه به توضیحاتی در مورد سپراتور می پردازیم.
دستگاه سپراتور (جداکننده پوسته از مغز دانه)
پوست دانه های روغنی معمولا دارای کمتر از یک درصد چربی است بالطبع استخراج روغن آن مقرون به صرفه نیست، البته وجود مقدار کمی پوسته خروج روغن را در پرس ها آسانتر می کند چرا که اگر فقط مغز خالص وارد پرس شود بر اثر فشار یک حالت لزج و چسبندگی را ایجاد می کند که راندمان روغن کشی را کاهش می دهد و کنجاله حاصله بصورت لزج با مقدار زیادی روغن بیرون می آید پس مقداری پوسته الزامی است.
دستگاه سپراتور شامل یک الک لرزان است که دارای یک سیلکون می باشد. که پوست دانه های بوسیله مکش وارد سیلکون می شود و الک لرزان باعث جلو راندن مغز شده و مغز دانه از سپراتور بیرون می آید که البته بسته به میزان پوسته ای که باید در مغزه بماند قدرت مکش را تنظیم می کنند پس در دستگاه سپراتور پوست را جدا می کند و وارد انبار پوسته می کند و مغز همراه مقداری پوسته وارد سالن روغنکش می شود.
مراحل روغن خود شامل دو قسمت است، ابتدا روغن توسط سپراتور خنثی به کمک سود تا 80% خالص سازی می شود و سپس در سپراتور wash توسط آب جوش، روغن شسته و ناخالصی های بعدی گرفته می شود.
شرح خلاصه ای از دو مرحله اخیر
خنثی کردن
یکی از روشهایی که جهت تصفیه روغن بکار می رود خنثی سازی می باشد که با استفاده از سود سوز آور است امروز بجای سیستم های غیر مداوم از سانتریفوژهای مداوم استفاده می شود و بطور مداوم خلط را از روغن جدا می کند این دارای دو مزیت است اولا سبب می شود که زمان تماس روغن با سود به حداقل خودش برسد ثانیا جداسازی نا خالصی از روغن بطور مؤثری صورت می گیرد در نتیجه افت روغن خنثی در اثر صابونی شدن به حداقل می رسد و همچنین کیفیت روغن تولیده شده در این روش نسبت به روش غیر مداوم بهتر است.
برای خنثی کردن اسیدهای موجود در روغن به آن سود اصافه می کنند وزن مخصوص سود مصرفی بستگی به اسید موجود در روغن دارد برای اسیدیته کمتر از یک سود 12 درجه بوحه و برای اسیدیته های بیشتر از یک سود 20 بوحه بکار می رود و در این عمل در حین خنثی کردن اسید مقداری نیز از رنگ گرفته می شود.
مرحله شستشو
در این مرحله روغن را با آب جوش مخلوط و مجددا سانتریفوژ می کنند بدین وسیله صابون و ناخالصیهای موجود در روغن به فاز آبی رفته و جدا می شود.
مرحله خشک کردن برای اینکه روغن خنثی شده مقداری رطوبت وارد به خشک کن های تحت خلاء برده شود وسپس به تانک های ذخیره جهت بی بو و بی رنگ سازی بوده می شود.
مرحله بعدی بی رنگ سازی در مخازن تحت خلاء و به کمک خاک رنگبر است که این مرحله در دمای 90% و در طول مدت 3-2 ساعت بسته به کیفیت روغن انجام می شود. سپس روغن به برج بی بو سازی هدایت می شود. به کمک این برج می توان اسید اضافی و بوی نا مطبوع رادفن کند.
این برج که تحت خلا عملیات را انجام می دهد، تسامل 4 سینی (طبقه) است در طبقه اول روغن تا دمای 250OC و تحت خلا حرارت می بیند، در طبقه دوم روغن اسپارچ شده و ذراتی که بوی نامطبوع از آنهاست مکش می شود. مرحله سوم، مرحله تبادل حرارتی است که روغن در سیستم پوسته و لوله ای مربوط حرارت خود را تا حدی از دست می دهد و تعدیل می شود. در مرحله چهارم روغن تحت آزمایش ونمونه گیری قرار می گیرد و در صورت تأئید شوند از FIilter pulishing عبور کرده و به واحد بسته بندی می رود.
شامل 13 صفحه فایل word قابل ویرایش
دانلود گزارش شرح کاری کارخانجات روغن فرآیند خراسان