گیاهان تراریخته یکی از دستاوردهای مهم بیوتکنولوژی نوین در زمینة کشاورزی هستند که در سالهای اخیر بخشی از بازارهای غذایی دنیا را تسخیر نمودهاند؛ بهطوریکه سطح زیر کشت برخی از این گیاهان، حتی از واریتة معمولی آنها نیز بیشتر است. در این مقاله، سعی بر این است که روند بازار بذر تراریخته ( Transgenic Seed )، از جنبههای مختلف مورد بررسی قرار گیرد.
عناوین اصلی مقاله عبارتند از :
• ارزش جهانی بازار بذر تراریخته
• مروری بر صنعت تولید بذر تجاری
• ارزش گیاهان زراعی تراریخته بر اساس سهم آن از بازار جهانی حفظ نباتات (گیاهپزشکی)
• توزیع بازار بذور تراریخته بر اساس نوع گیاه و کشور
• تحلیل
اصل مقاله
انعقاد پیمان همکاری مشترک بین IRRI و CIMMYT
موسسه بین المللی تحقیقات برنج (IRRI) و مرکز بین المللی اصلاح گندم و ذرت (CIMMYT) به منظور هماهنگی در طرح های تحقیقاتی محصولات برنج، گندم و ذرت و در جهت حمایت و ارتقاء سطح زندگی کشاورزان کم درآمد اقدام به عقد پیمان همکاری مشترک نمودند. دانکن مکینتاش، سخنگوی موسسه بین المللی تحقیقات برنج اظهار داشت که هیات امنای دو مرکز بین المللی یاد شده در ملاقاتی که اخیرا در شهر شانگهای چین با هم داشتند 4 اولویت تحقیقاتی را در راستای این پیمان همکاری مشترک مشخص نمودند :
• تحقیق در مورد سیستم های کشت فشرده در آسیا بویژه برنج-گندم و برنج-ذرت، تحقیق بر روی مدیریت منابع گیاهی، اصلاح ژنتیکی گیاهان زراعی و بررسی مسائل اقتصادی-اجتماعی آنها
• تشکیل واحدهای اطلاع رسانی غلات به منظور ارائه اطلاعات به محققانی که بر روی اصلاح ژنتیکی و مدیریت سیستم های زراعی 3 محصول فوق کار می کنند
• ایجاد بانک های اطلاعاتی و آموزشی برای محصولات فوق جهت استفاده از مزایای تکنولوژی های پیشرفته به منظور آموزش، توسعه ابزارها و روش های آموزشی، آموزش از راه دور، سیستم های اطلاعاتی مبتنی بر شبکه، خدمات کتابخانه ای و پشتیبانی لجستیکی
• مطالعه بر روی تغییرات اقلیمی محصولات فوق به منظور کاهش اثرات و همچنین سازگار کردن آنها به تغییرات اقلیم جهانی که بر روی دما، رطوبت و سایر عوامل موثر در رشد این گیاهان تاثیر بسزائی دارد
همچنین این پیمان مشترک ، خدماتی از قبیل سازوکارهای مدیریتی و قانون گذاری برای حقوق مالکیت فکری و امنیت غذایی، تکنولوژی های اطلاعاتی و ارتباطی، اطلاع رسانی عمومی، نشر علمی، خدمات کتابخانه ای و بازرسی را بین دو مرکز بین المللی یاد شده به اشتراک خواهد گذاشت.
منبع : CropBiotech Update 21 January 2005
گزارش تولید اولین برنج تراریخته ایرانی
شرکت مونسانتو، از بزرگترین شرکتهای تولیدکننده محصولات تراریخته در جهان در خبرنامه الکترونیکی اخیر خود به گزارشی از تولید اولین برنج تراریخته ایرانی پرداخته است. در این گزارش آمده است :
« کشاورزان ایرانی هم اکنون می توانند به اولین برنج اصلاح شده ژنتیکی تولیدی جهت تغذیه انسان دسترسی داشته باشند. محققان پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران (ABRII) با همکاری مرکز بین المللی تحقیقات برنج (IRRI) موفق به اصلاح برنج در مقابل آفات شدند. این برنج تراریخته که از یک واریته بومی معطر بنام طارم مولایی ایجاد شده است، از سال 1996 به مدت 6 نسل مورد آزمایشهای گلخانه ای و مزرعه ای قرار گرفته است. برنج اصلاح شده مذکور بوسیله وارد ساختن ژن باکتریایی تولید کننده نوعی ماده شیمیایی از بین برنده آفات برنج و بی خطر برای پرندگان و پستانداران، تولید گردیده است. این محصول تراریخته در حدود 100 درصد چهار نوع آفتی که از محصول تغذیه می کنند از قبیل کرم ساقه خوار برنج که از آفات مهم و خسارت زای برنج در آسیا بوده را از بین می برد.
بهزاد قره یاضی رئیس پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران، اظهار داشته است که برنج تراریخته در حین آزمایشهای مزرعه ای هیچ نوع ویژگی غیر طبیعی از خود نشان نداده و در مقایسه با انواع معمولی تنها مقاوم به آفات می باشد. آزمایشها همچنین ارزش غذایی یکسان و نیز عدم تاثیر مضر بر سلامتی دامها را در مقایسه با واریته های بومی تائید نموده اند. در نهایت برنج تراریخته می تواند در کنترل اقتصادی آفات و نیز حفظ سلامتی محیط زیست از طریق کاهش استفاده از سموم شیمیایی موثر باشد ».
خبر به نقل از checkbiotech
برگزاری همایش اثر تنش های محیطی بر گیاهان
::حسین زینل زاده::
به گزارش سرویس خبری ژنتیک و بیوتکنولوژی ایران، همایش «اثر تنش های محیطی بر گیاهان» به میزبانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تاکستان در تاریخ 24 مهرماه 1384 برگزار خواهد گردید.
تبادل اطلاعات و یافته های جدید در زمینه اثر تنش های محیطی بر گیاهان، پیشنهاد راهکارهای علمی و عملی به سیاستگزاران، برنامه ریزان و مجریان بخش کشاورزی و تبادل دانش اطلاعات علمی محققین کشاورزی و علوم زیستی در کشور از اهداف اصلی این همایش عنوان گردیده است.
محورهای همایش :
• خشکی و مکانیسم های مقاومت گیاهان
• شوری و مکانیسم های مقاومت گیاهان
• دما و مکانیسم های مقاومت گیاهان
• نور و مکانیسم های مقاومت گیاهان
• آلاینده ها و مکانیسم های مقاومت گیاهان
• باد و مکانیسم های مقاومت گیاهان
گفتنی است در این همایش، مقالات تخصصی مرتبط با علوم فیزیولوژی، اکولوژی، اصلاح نباتات، ژنتیک و بیوتکنولوژی، گیاه پزشکی و ... ارائه خواهد گردید. مهلت ارسال مقالات 15 مردادماه 1384 می باشد.
با تولید برنج تراریخته
«ایران مجدداً در جهان رهبری میکند»
خبر رهاسازی و تولید انبوه اولین برنج تراریخته جهان در جمهوری اسلامی ایران که برای تولید آن از هیچگونه سم زیانبار شیمیایی استفاده نمیشود بازتابهای مختلفی را در ایران به دنبال داشته است. اگرچه دهها نفر از برجستهترین متخصصین و کارشناسان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و جهاد کشاورزی به طور متفقالقول از این خبر ابراز مسرت کرده و با ارسال نامهای سرگشاده به رییس جمهور از ممانعتهای برخی افراد نا آگاه ابراز نگرانی کردهاند، سازمان حفاظت محیط زیست همچنان و بدون ارایه کوچکترین دلیل و مدرکی بر "مسموم بودن" این نوع برنج تراریخته پافشاری کرده و موجبات جلوگیری از توسعه علم و فناوری را فراهم میآورد. در این میان اما به نظر میرسد این خبر در سطح جهانی بازتاب بسیار مطلوبی در بین متخصصین برجسته دنیا داشته است.
دکتر ایلیمار آلتوسار(Illimar Altosaar) ، پروفسور دانشکده پزشکی دانشگاه اوتاوای کانادا ضمن ارسال پیام تبریکی به دکتر قرهیاضی، مجری طرح تولید برنج تراریخته، اظهار داشت:
من امروز خبر مسرت بخشی از موسسه تحقیقات بینالمللی برنج (IRRI) دریافت نمودم، تبریک میگویم. اخبار جمعه گذشته ABRC در خصوص برنج تراریخته در سایت Iran Mania خبر بسیار داغی بود. من بسیار خوشوقت خواهم شد که جنابعالی بطور مفصل روشهای کار و چگونگی انتقال ژن و سیستم بیان آن در طارم مولایی تراریخته را برایم ارسال دارید. اطلاعات مربوطه را در کجا انتشار دادهاید؟ تصور میفرمایید چه زمانی در مقیاس وسیع در ایران تولید خواهد شد؟ از کدام پیشبر اختصاصی برگ استفاده نمودهاید؟ من خیلی خوشحال خواهم شد جزئیات مربوط که این پیشرفت عظیم و مهیج را به طور مستقیم از جنابعالی بشنوم. ایران مجدداً در جهان رهبری میکند...
فرمت این مقاله به صورت Word و با قابلیت ویرایش میباشد
تعداد صفحات این مقاله 11 صفحه
پس از پرداخت ، میتوانید مقاله را به صورت انلاین دانلود کنید
دانلود مقاله ابعاد اقتصادی تولید بذر تراریخته در جهان و نتیجهگیری برای کشور