برق -لکترونیک و مخابرات
دستگاههای تولید برق به اندازه هموزن طلای خود میارزند. قطع برق در همه جا میتواند رخ دهد و تجربههای زیادی در زمینه چگونگی کنار آمدن با قطع برق در همه جا بعمل آمده است. خبرنگار نشریه «تکنیکال ریویو- میدل ایست» منطق مربوط به تاسیسات چند دستگاهی را شرح میدهد.
امنیت برق دیگر تضمین شده نیست. نگهداری ضعیف، فعالیتهای صنعتی، صاعقه، خشکسالی، سیل، فاجعههای طبیعی، پرندگان، جانوران و ماشینهای عظیم خاکبرداری روزانه باعث قطع عرضه برق میشوند. تنها در انگلستان سالانه ۲۰۰۰۰ مورد قطع برق رخ میدهد. در ماههای بعد – نه لزوماً در زمستان- از هر ۳۱ روز ۲۵ روز قطعی برق وجود دارد که در بعضی موارد بر چند نفر و در موارد دیگر بر هزاران نفرو یا بر یک کشور اثر میگذارد. در آفریقا بسیاری مشتریان با جیرهبندی برق در شرایط خشکسالی سه ساله آشنا شدهاند. صنعت، دولت و سازمانهای آن و جامعه بازرگانی از بهرهبرداری کامل از برق برخوردارند و به ندرت ساختمانی عظیم، فرودگاه، ایستگاه راهآهن، بندر کشتیرانی را میتوان بدون مولد یدکی یافت. پیشرفت رایانهها سبب شده که وضعیت (صنایع) سامانمندتر شود به گونهای که قطع آن برای کسب و کار هر شرکت در حکم فاجعه است.
بی شک توان مولد یدکی و ذخیره به اندازه برق دریافتی از شبکه نیست. دلایل عملی و اقتصادی چندی در این زمینه وجود دارد. یک ژنراتور مناسب ساختمانی بزرگ یا نیازهای اولیه یک کارخانه است. اگر بخواهیم ژنراتوری با همان قدرت اصلی دریافتی داشته باشیم باید متحمل هزینه گزافی شویم.
برای نصب سه هزار کیلووات – که این روزها چیز غیرمعمولی نیست- هزینه نزدیک به نیممیلیون دلار آمریکاست که خرج نصب سیستم، کابلکشی و غیره میشود. بسیاری شرکتها برای خاطرجمعی در این مقیاس منابعی ندارند. بنابراین باید به دنبال راهحلی میانه گشت.
استدلال شده که در حال اضطرار بسیاری مناطق و عرصهها میتوانند بی برق باشند. این حرف قانعکننده نیست. اما در یک ساختمان یا یک کارخانه (در هنگام اضطرار و قطع برق) اتصال دبیرخانه شاید چندان ضروری نباشد و در این حالت میتوان بخشهایی را – نظیر بیشتر دفاتر- ایزوله و مجزا کرد. اتاق رایانه در این میان استثناست و نمیتوان بدون آن به کار ادامه داد. به هر شکل عرصههای ضروری باید حفظ شود و تقاضای برق برای قسمتهای مختلف در شرایط نرمال مشخص شده و بر مبنای آن کیلووات مورد نیاز در حالت اضطراری برای قسمتهای کلیدی محاسبه شود. عرصههای ضروری عبارتند از:
- بخشهای ارتباطات، مخابرات، رادار و کارکردهای دارای سیگنال
- اتاق کامپیوتر و تهویه مطبوع
- هر واحد UPS (عرضه غیرمنقطع برق)
- هر واحد عملیاتی که با ریسک حیات روبروست
- هر واحدی که در صورت از کار افتادن با جرایم سنگینی روبرو میشود.
- در ساختمانهای بلندمرتبه، آسانسورها باید برای این شرایط مدنظر قرار گیرند. زمانی که میزان کیلووات اضطراری به دست آمد این سوال مطرح خواهد شد که به چند مولد نیاز وجود دارد؟ اگر کل نیاز اضطراری ۲۰۰۰ کیلووات باشد، نصب سه دستگاه ۱۰۰۰ کیلووات قابل توجه است به همین ترتیب برای نیازی به میزان ۶۰۰ کیلووات تعداد KW۳۰۰×۲ یا ترجیحاً KW۲۰۰×۳ توصیه میشود دلیل این ظرفیت اضافی ایمنی (عرضه) برق است.
●ایمنی در تعداد
امنیت عرضه برق را میتوان با نصب چند دستگاه تضمین کرد. توصیه نمیشود که تمام تخممرغها را دریک سبد بگذارید. یک دستگاه ژنراتور منحصر به فرد اقتصادی نیست زیرا فاقد قابلیت انعطاف بوده امنیت عرضه برق را پایین میآورد.
امنیت و ایمنی در تعداد است. منطق پشت این توصیه به بار مورد نظر برمیگردد. در زمان اوج مصرف تقاضای برق به حداکثر میرسد و محاسبه میزان خروجی ژنراتور باید مبتنی بر میزان تقاضا در این زمان باشد و اتاق کامپیوتر هرگز نباید خاموش بماند.
در زمانهای غیر اوج مصرف، تقاضای بار به احتمال بسیار به یک سوم حداکثر کیلووات مورد تقاضا کاهش مییابد. با داشتن سه دستگاه ژنراتور به آرایش عملیاتی کاملاً خودکار، با توان سنکرونیزه شدن اتوماتیک و سیستم اشتراک بار، مزیت بهرهبرداری قابل انعطاف به دست میآید که قادر به واکنش در وضعیتهای دیگر باشد (حداقل بار یا حداکثر تقاضا)
شامل 2 صفحه word
دانلود مقاله برق