بافت عصبی یکی از اصلیترین بافتها در میان مهرهداران میباشد . بافت عصبی شامل دستگاه عصبی مرکزی (مغز، نخاع) و دستگاه عصبی محیطی (اعصاب بدن ) میباشد . بافت عصبی از اکتودرم در دوران جنینی منشا می گیرد.مهم ترین خاصیت بافت عصبی تحریک پذیری،هدایت و انتقال جریان عصبی می باشد که در دو بخش قابل بررسی است :
- سیستم عصبی مرکزی ( CNS )که شامل مغز و نخاع است.
- سیستم عصبی محیطی ( PNS )که شامل اعصاب محیطی و گانگلیون هاست.
اعصاب از سلولهای ویژهای به نام نورون تشکیل شدهاند. نورون واحد ساختمانی و عملکردی دستگاه عصبی است. همینطور از سلول های پشتیبان به نام گلیال و یا نوروگلی تشکیل شده است. سلولهای شوان و اولیگودندروسیتها وظیفه ساخت میلین را در بافت عصبی انسان بر عهده دارند.
سلول های گلیال یا پشتیبان
سیستم عصبی مرکزی شامل نورون ها و سلول های گلیال است. نورون ها در حدود نیمی از حجم سیستم عصبی مرکزی(CNS) و سلول های گلیال مابقی حجم سیستم عصبی مرکزی را تشکیل می دهند. سلول های گلیال ٬محافظتوحمایتازنورونهارابرعهدهدارند. بنابراینآنهابهعنوان سلول های پشتیبان(supporting cells) سیستم عصبی شناخته می شوند. چهار عملکرد اصلی سلول های گلیال بدین شرح است:
۱- احاطه کردن نورون ها و نگهداری آنها در محل
۲- تدارک مواد غذایی و اکسیژن برای نورون ها
۳- مجزا کردن یک نورون از دیگر نورون ها
۴- حذف لاشه ی نورون های مرده(پاکسازی)
سه نوع از سلول های پشتیبان سیستم عصبی مرکزی شامل آستروسیت ها ٬الیگودندروسیتهاومیکروگلیاهاهستند. سلولهایپشتیبانسیستمعصبیمحیطی(PNS) به عنوان سلول های شوان شناخته می شوند. سلول های میکروگلیا بخشی از سیستم ایمنی هستند و از اعمال و فعالیت های مشخصه ی این سیستم تبعیت می کنند. آستروسیت ها در انتقال عصبی و متابولیسم عصبی شرکت می کنند. الیگودندروسیت ها در تولید میلین دخالت دارند. در سیستم عصبی محیطی ٬میلینتوسطسلولهایشوانتولیدمیشودواینسلولهاازنظرعملکردشبیهالیگودندروسیت های سیستم عصبی مرکزی هستند.
شامل 25 صفحه فایل word قابل ویرایش
دانلود مقاله بافت عصبی