![دانلود مقاله روابط آب و خاک و گیاه](../prod-images/620789.jpg)
مشخصات این فایل
عنوان: روابط آب و خاک و گیاه
فرمت فایل: word(قابل ویرایش)
تعداد صفحات: 30
این مقاله در مورد روابط آب و خاک و گیاه می باشد.
بخشی از تیترها به همراه مختصری از توضیحات هر تیتر از مقاله روابط آب و خاک و گیاه
خاک گیاه علفى سریعالرشد عمدتاً از آب تشکیل شده است. محتوى آب گیاه بین ۷۰ تا ۹۰% مىباشد که بسته به سن گیاه، گونه گیاه، بافت موردنظر و محیط، متفاوت است. آب براى بسیارى از فعالیتهاى گیاهى لازم است:
۱. حلال بوده و محیطى مناسب براى واکنشهاى شیمیائى فراهم مىنماید.
۲. محیطى مناسب براى انتقال مواد آلى و معدنى مىباشد.
۳. موجب تورم سلولهاى گیاهى مىشود. آماس باعث بزرگ شدن سلول، ساختار گیاه و شکلگیرى آن مىگردد.
۴. باعث آبگیرى (Hydration)، خنثىسازى (Neutralization)، بار الکتریکى روى مولکولهاى کلوئیدى مىشود. در مورد آنزیمها، آبگیرى موجب حفظ ساختمان آنزیم و تسهیل فعالیتهاى کاتالیزورى آن مىگردد.....(ادامه دارد)
جذب و حرکت آب
در مقایسه با گیاهان یا خاک، هوا معمولاًً داراى پتانسیل آب بسیار کمى مىباشد. چون یک برگ زنده معمولاً داراى پتانسیل آب بیش از ۱۵- بار مىباشد، بنابراین یک اختلاف انرژى زیادى بین هوا و برگ وجود دارد که موجب استمرار حرکت آب بهصورت بخار از برگ به هوا مىگردد. وقتى اتلاف آب از گیاه صورت نمىگیرد (مثلاً در شب) پتانسیل آب گیاه یا پتانسیل آب خاک بهحالت تعادل نزدیک مىشوند. اگر روزنهها باز باشند، اتلاف آب از برگها بهطور مستمر ادامه دارد و موجب مىشود که پتانسیل آب برگ نسبت به پتانسیل آب دمبرگ کاهش مىیابد. چون آب از محل پتانسیل زیاد به کم حرکت مىکند لذا از دمبرگ به برگ جریان مىیابد. این جریان آب پتانسیل آب، دمبرگ را که در حالت تعادل با پتانسیل آب ساقه مىباشد، کاهش مىدهد و لذا آب از ساقه به طرف دمبرگ جریان مىیابد. این اختلاف ....(ادامه دارد)
عوامل محیطى مؤثر بر تبخیر و تعرق
اتلاف آب از گیاه توسط عوامل گیاهى و محیطى تعیین مىشود. اثر عوامل محیطى روى تبخیر و تعرق بهنام نیاز اتمسفرى (Atmospheric demand)، یا نیاز تبخیرى (Evaporatory demand)، نامیده مىشود. هرقدر نیاز اتمسفرى بیشتر باشد، آب با سرعت بیشترى از یک سطح آزاد مىتواند تبخیر شود. عوامل زیر روى نیاز اتمسفرى تأثیر مىگذارند:
۱. تشعشع خورشید. از میزان تشعشعى که توسط برگ جذب مىشود حدود ۱ تا ۵% آن صرف فتوسنتز مىشود و حدود ۷۵تا ۸۵% آن به مصرف گرم کردن برگ و تعرق مىرسد. افزایش تشعشع خورشید موجب افزایش نیاز اتمسفرى مىگردد.....(ادامه دارد)
اثرات تنش آب بر عملکرد
اثرات تنش آب بر عملکرد چند جانبه است. در مراحل نمو رویشى حتى تنش بسیار جزئى مىتواند سرعت رشد برگ و در مراحل بعدى شاخص سطح برگ را کاهش دهد. تنش شدید مىتواند منجر به بسته شدن روزنهها گردد. این امر جذب CO۲ و تولید مادهٔ خشک را کاهش مىدهد. تداوم تنش مىتواند کاهش شدید شدت فتوسنتز را بهدنبال داشته باشد، بهطورى که چند روز پس از آبیارى شدت فتوسنتز به مقدار قبلى خود باز گردد. تعدادى از پارامترهاى رشد در سویا مشاهده شده است که شدیداً تحت تأثیر تنش آب قرار مىگیرند. تنش بر رشد طولى و وزن خشک ریشه به اندازهٔ رشد طولى ساقه و وزن خشک تاج گیاه و سطح برگ اثر نگذاشت. ریشههاى گیاه به مناطقى از خاک که رطوبت کافى داشت در حال....(ادامه دارد)
بخشی از فهرست مطالب مقاله روابط آب و خاک و گیاه در پایین آمده است.
پتانسیل آب
آب قابل استفادهٔ خاک
جذب و حرکت آب
تبخیر و تعرق (Evapotransopiration)
عوامل محیطی مؤثر بر تبخیر و تعرق
عوامل گیاهی مؤثر بر تبخیر و تعرق
تبخیر و تعرق بالقوه(Potential evapotranspiration)
تنش کمبود رطوبت
تنظیم فشار اسمزی Osmotic adjustment
....(ادامه دارد)
دانلود مقاله روابط آب و خاک و گیاه