مشخصات این فایل
عنوان: پوشش و روان
فرمت فایل : word( قابل ویرایش)
تعداد صفحات: 14
این مقاله درمورد پوشش و روان می باشد.
خلاصه آنچه در مقاله پوشش و روان می خوانید :
علل روانی مد پرستی
دلیل اینکه انسان به سبب آن دچار لغزش و خطا میشود عمل نمودن به حکم تمایلات و خواستهای نفسانی و غلفت از حکم عقل و تفکر منطقی است. زیرا عقل راهنمای زندگی بشر است که روشنی بخش راه و هدایتگر اوست.
رفتار ظاهری، بروز تمایلات، انتخاب راه و روش و شیوه برخورداری از پوشش، مسلما برخاسته از وضع روحیات و میزان عقل و خرد انسان است. بطور کلی عقل آدمی در تشکیل ابعاد مختلف شخصیت نقش مهمی دارد. یعنی عقل زمینه ساز بعد اخلاقی شخصیت بوده و بر این اساس فرد قادر به درک مفاهیم خودشناسی، خداشناسی و ملزم به رعایت موزاین اخلاقی و عقاید دینی میگردد بنابراین رفتارهایش با این مفاهیم منطبق میشود.
در زمینه اجتماعی شخصیت، عقل سبب سازگاری با محیط، تعاون و همکاری و درک نظریههای عقلی شده و از جهت عاطفی نیز زمینه ساز شخصی است که توان کنترل عواطف و احساسات و نیاز و تمایلات نفسانی را یافته و برآنها غالب میگردد.
بدیهی است حسن رفتار نشانی از شخصیت والا و عقل سلیم است وبه هر میزان که در رفتارهای بههنجار فرد نقصانی مشاهده شود حامل پیامی از ضعف کارآیی عقل خواهد بود.
متخصصان تعلیم و تربیت، آموزش را به دو طریق توصیه میکنند:
ـ روش اول عادت دادن است و آن انتقال امری از طریق تکرار و تمرین می باشد. این روش در آموزش فرهنگ جامعهای به جوامع دیگر بسیار رواج دارد.
می دانیم جامعه غرب در آتش فساد و بیبند وباری میسوزد و دامنه شعلههایش نثار جوامعی میشود که مردمانی ساده لوح و بیخرد داشته و از نظر اداراک مفاهیم معنوی غافل و ناتوان ماندهاند. متاسفانه این ره آورد پلید بر اساس تکرار بصورت امری عادی تلقی شده و بر اثر تقلین و عادت جزو آداب و رسوم جامعه میگردد. و این دردی است بزرگ که ریشهاش در ناتوانی عقل و بکار نگرفتن آن در طریق صحیح است.
ـ روش دیگر، فراگیری به کمک فهم و بصیرت است. درک روابط بین اشیاء و پدیدهها، تشخیص علت و معلولها، سپس ارزیابی از دانستهها، یادگیری را افزایش میدهد. در واقع این امر مصداق آیه شریفه:
«یستمعون القول و یتبعون احسنه»
است . چنانچه علم بعنوان راهنما انسان را از اوضاع و احوال محیط آگاه سازد و نفس از هر گونه زشتیها صیقل یابد، حجاب ارزش واقعی یافته و دیگر دلیلی برای خودنمایی و جلوهگری از طریق مدپرستی و وابستگی به امور مصرفی باقی نخواهد ماند . محیط آگاه ، تجارب غنی و اعتماد بنفس، منابع مفیدی برای دوری از تظاهر به زیبایی و خود نمایی خواهد بود.
بررسی علل ضعفهای شخصیتی
1)عامل وراثت : کودک مظهری از رفتارهای پدر و مادر است.
2)محیط : انسان مجموعهای است از رفتارهای اطرافیان خود با آداب و رسوم و فرهنگ قومی جامعهای که در آن زندگی میکند.
هر یک از دو عامل محیط و وراثت به نوعی در خصوصیات شخصیتی افراد اثر میگذارند. مثلا ساختمان بدن، رنگ چشم، پوست ومو واندازه قد وشکل انگشتان وبینی و ... وهمچنین گاهی تند خویی یا خونسردی در برابر حوادث از ویژگیهایی است که از طریق ژنها که عامل توارث هستند از والدین به فرزند انتقال مییابند.
کودک که منبعی از استعدادها است در اختیار محیط قرار میگیرد. بسیاری از خصوصیات را بالقوه در سرشت خود دارد این استعداد ناشی از توارث است که در محیط بر اثر یادگیری تجلی مییابد.
پارهای از این خصوصیات مانند صداقت، ایثارگری، حیا وشرم، وفای به عهد، امانتداری، حفظ نوامیس از دید نامحرمان و رعایت اصول حلال و حرام میباشد. البته عکس این امر نیز مصداق دارد یعنی ویژگیهایی که موجب کمال و تعالی شخصیت میشود به دلیل قرار گرفتن در موقعیتهای نامطلوب به فراموشی سپرده شده و گوهر وجودش به اندک بهایی، نادیده گرفته میشود، مدها و مدلهای وی را وسیله التذاذ وسوء نظر دیگران قرار میدهد.
برای روشن شدن مطلب به تشریح صفتی میپردازیم که اثرات آن بر شخصیت و رفتار انسان کاملا قابل مشاهده است.
اگر فرهنگ خانوادهای با خصلت قناعت خوی نماید، این امر اعضای خانواده را نسبت به امور مادی و معنوی در حد مطلوب و به دور از افراط و تفریط هماهنگ خواهد نمود. نگاهها، گفتارها، خواستها و تمایلات، همه و همه تحت ارادهای پایدار کنترل خواهد شد. آنها میآموزند که ضمن استرشاد خویش، رهیافتی بسوی کمال داشته باشند.
از طرف دیگر با درآمدی متعارف خود را با واقعیتهای زندگی سازگار نمایند. در هر حال مراعی اصول و قوانین الهی بوده، کار و تلاش را در کنار تقوا، اصل خویشتن سازی و کرامت نفس میدانند.
زن مسلمان به سبب مصونیت و ایمنی خویش از نگاههای آلوده افراد طماع، هر گونه التذاذی را منحصر به محدوده خانواده دانسته و در جهت رشد معنوی خانواده و جامعه گام برداشته، همسری امانتدار، مادری دلسوز و معلمی کاردان برای پرورش نسلی متعهد و صالح خواهد بود .
اما خانوادهای که پایبندی به اصول انسانی را فراموش نموده، بیبند و باری را بر زندگی شرافتمندانه ترجیح و آنرا برمیگزیند، لاجرم فرزندانی با همان خلق و خوی، پرورش و تحویل جامعه خواهد داد.
هر یک از اعضای چنین خانوادهای در فکر خودنمایی و ظاهر آرایی بوده و از آراستن خویش هدفی جز جلب توجه و فراهم ساختن وسیله لذت دیگران ندارند.
بدیهی است محبت، فداکاری، تعهد، کمال و معرفت در میان آنان جایگاهی ندارد. بسیاری از این افراد بدلیل خلأ محبت، پیوند و ألفت خانوادگی دچار کمبودها و محرومیتهایی میشوند که دوران کودکی را با حالات تهاجمی، سنین مدرسه را با پرخاشگری و جوانی را با تبعیت از مد ومدپرستی وجلب نظر دیگران سپری خواهند نمود وبرای رضایت خاطر دیگران و جلب محبت آنان، به عرضه کالای وجود و رایگان نهادن زیباییهای خویش در معرض نگاهها میپردازند شاید که از طریق آن ألفتی وپیوندی ایجاد، و کمبودها جبران گردد.
باید گفت که این افراد سخت در اشتباهند. زیرا اولین گروهی که به سودجویی از چنین افراد بیاراده وساده لوح خواهند پرداخت سرمایه دارانی هستند که هر روز مدلی را طرح و هر طرحی را مبتذلتر از گذشته با رنگ و ریایی ظاهر فریب، روانه بازار مینمایند و مشتریان و عروسکان مسخ شده خویش را با البسهها ولوازم آرایش متنوع ورنگ برنگ جلب نموده و بدین وسیله میآرایند تا سود کلان را نصیب خویش سازند. در این حال اغلب توجه کسانی به افراد مصرفی معطوف میشود که از رویت جنین مناظری منزجر بوده و توجهی نه از باب تحسین وخوشایندی بلکه از روی تفر نثارشان مینمایند و هر نظری، نگاه عاقل اندر سفیه را به دنبال خواهد داشت.
اما ممکن است در این گذر و گذار پیوند حاصل گردد که مسلما « الخبیثات للخبیثون » خواهد بود. یعنی افراد خبیث با اهداف شوم وپلید خود قسمت همفکران خویش میگردند. اشخاصی که خود از متبلایان به عقدههای حقارت و کمبودهای عاطفی بوده، همواره به دنبال تکیهگاه و جلب محبت و حمایت کسی هستند که او نیز خواستار تجملات و آراستگی ظاهر باشد. پس نگاههای آلوده آنان، طالب این تشریفات موهوم و بیبهاست.
سرانجام دو جرثومه فساد و ناپاکی که راه افراط را طی مینمودند مجذوب یکدیگر شده و زندگی مشترکی را شروع میکنند مشترک، اما با اهداف جداگانه، زیرا تمایل به جلوهگری و خودنمایی برای آنان پایانی نداشته و سیری ناپذیر، همچنان راه دنبال میشود. متأسفانه آنان بزودی بدلیل رهایی از حد انسانیت و طغیان تمایلات، جدل و ناسازگاری آغاز کرده و فرجامی ناشایست را نصیب خویش، جامعه و نسلهای بعد خواهند نمود.
و چه زیبا و ارزشمند است اگر انسان به خویشتن خویش باز گردد و آگاه باشد که شرافت و کرامت آدمی در گرو اعمال و نیات اوست.
پس باید که ابتدا پذیرای این آدمیت گردد و با شناخت خویش جایگاه و منزلت خود را دریابد تا فردی آزاد ومستقل وجدای از همه وابستگیهای مادی و ظاهری، متخلق به صفات الهی شود.
....
بخشی از فهرست مطالب مقاله پوشش و روان
ابعاد مختلف امیال و غرایز انسانی
راههای تعدیل غرایز:
رشد شخصیت و غریزه جنسی
علل روانی مد پرستی
تاثیر نوع ورنگ پوشاک در تعدیل وتنظیم روابط اجتماع
نوع لباس
جنس لباس
دانلود تحقیق پوشش و روان